"Solceller är en bra investering”

Hinton Golf Club, med tre golfbanor i Skåne, leasar sen en tid tillbaka en solcellsanläggning via vår samarbetspartner Solkraftdirekt och börjar nu se de positiva effekterna.

Golfsäsongen är i full gång och på Hinton Golf Clubs tre banor utanför Malmö råder intensiv verksamhet. Av de tre banorna ligger Rönnebäcksbanan på egen mark med egna fastigheter, och där finns sedan några månader tillbaka en solcellsanläggning placerad på två byggnader.

– Jag har funderat länge på solceller, och varit irriterad på elräkningarna. När en kund tog upp ämnet så gjorde jag slag i saken, säger Johan Hinton, vd och klubbchef. Den ena anläggningen blev klar i september och den andra kopplades in i mars-april. Klubbhuset på 300 kvadratmeter får hela sin elförsörjning från solcellerna. Överskottselen går tillbaka till elbolaget eller till laddstolpar på anläggningen.

– Huset kräver 35 000 kWh per år, det är el som vi nu inte behöver köpa. Solcellsanläggningen kommer ge cirka 135 000 kWh per år. 80 000 kWh använder vi till huset och andra saker som maskiner och bevattning på golfanläggningen. Resten säljer vi antingen tillbaka till elbolaget eller använder till våra 18 laddstolpar, där vi säljer el med vinst till våra kunders elbilar.

Bara nu de senaste dagarna har vi haft 450 kWh överkapacitet varje dag. Man tjänar inte så mycket på den el som går tillbaka till elbolaget, men det spelar inte så stor roll, vi kommer att spara cirka 100 000 kronor i elkostnader varje år bara för klubbhuset och laddstolparna kommer att ge oss en inkomst på runt 150 000 kronor om året.

”Vi behövde inte räkna länge på detta – solceller är en bra investering"

Arbetar ni hållbart med andra saker i verksamheten förutom solcellerna?

– När man väl börjat tänka på detta och börjat med en sak, vill man göra mer. Förut tryckte vi upp banguider, det sker bara undantagsvis nu. Det finns mobilappar att använda istället. Framöver vill vi gå över mer till laddbara maskiner, för till exempel underhåll av banan. Just nu utvärderar vi robotgräsklippare, som kan klippa alla fairways. Det kommer vi börja använda på en bana initialt och sen troligtvis fortsätta på de andra två.

Jag funderar mycket på dessa saker. Att inte använda maskiner med fossilt bränsle gör att oljor och diesel inte åker ut i markerna. Miljövänliga alternativ är bra för miljön, dessutom är det billigare. Så en batterilösning till anläggningens maskiner kan bli aktuellt som en framtida investering. 

Vilka tips vill du ge till andra företag som vill arbeta mer hållbart?

– Om ni tvekar kring att skaffa solceller – bara gör det. Det blir en del kostnader under 6-7 år men sen är resten vinst. Man behöver inte räkna länge på detta för att inse att det är en bra investering. Ta in ett par olika offerter så du får koll på vad som verkar rimligt och att du känner dig trygg med det som ska levereras. Kolla själv med de lokala elleverantörerna så man verkligen får koppla in sitt system i nätet. Fundera på om det finns andra miljövänliga alternativ för er verksamhet.