6 husbils- och husvagnstrender 2023

Pandemin triggade igång en köpstorm av husbilar och husvagnar och allt talar för att det är en trend som är här för att stanna. Johan Åberg, expert på husbils- och husvagnsfinansiering, berättar om trenderna kring camping 2023.

Intresset för husbilssemester har aldrig varit så stort. Ekonomin och läget i världen spelar en viktig roll men där finns framför allt en växande trend mot miljövänliga alternativ på marknaden för husbilar och husvagnar. Pandemins resebegränsningar startade en trend där vi började utforska lokala destinationer och den håller i sig vår ständigt ökande medvetenhet kring hållbarhet. Husbilar och husvagnar erbjuder ett bekvämt sätt att utforska Sverige utan behov av långväga resor.

Johan Åberg, säljare fritid på Wasa KreditJohan Åberg är säljare hos oss och hjälper våra kunder med husbils- och husvagnsfinansiering, och kan campingbranschen. Här listar han trenderna för husbilar och husvagnar 2023. 

Fler vill äga sin husvagn eller husbil 

Pandemin startade en trend mot att äga sin husvagn eller husbil och den trenden håller i sig. Att äga en husbil eller husvagn erbjuder mer självständighet och flexibilitet i sitt resande både avseende var du vill åka, när du vill resa och med vilka människor.

Hyra husbil

Många hyr sitt fordon för att känna efter om camping är något för familjen. Exempel på uthyrare är Rent and Travel samt Rent easy. Båda dessa aktörer har hyrstationer på flera platser i Sverige.

Långliggare istället för fritidshus

En trend som också håller i sig är att hyra en säsongsplats på en camping och använda sin husvagn som fritidshus. Det är vanligt att man kompletterar med ett stabilt tält och en liten veranda för att skapa mer hemmakänsla och utrymme.  

Camping på Instagram

Idag finns det många stora konton på Instagram där du kan se miljontals bilder på campinglivet. Många låter dig drömma dig bort till exotiska platser eller bli inspirerad av hur du kan styla din vagn. 
Kika på hashtag #vanlife och #vaknadarduvill för att se framför allt hur yngre människor lever i ombyggda skåpbilar eller #husbilsliv där du kan se inspirerande bilder på husbilar och få tips om platser att åka till.

Hemester i hållbarhetens tecken

Trenden som verkligen blommade ut under pandemin 2020 och 2021: att semestra på hemmaplan när många andra semesteralternativ inte gick att genomföra, ser ut att fått fäste.

Vi ser hur intresset för mobila hem är fortsatt högt och att många som testade husvagn och husbil under pandemin valt att fortsätta att utveckla sitt campingliv, men idag kanske med större fokus på hållbarhet. I det växande intresset för miljöfrågor finns det idag en efterfrågan på hållbara och miljövänliga husbilar och husvagnar. Gärna med hållbarhetsfunktioner som solpaneler, komposttoaletter och hållbara byggmaterial.

Den aktiva camparen

Förfrågan och utbudet på smidiga fordon som kan ta dig närmare naturen ökar. Det ska vara enkelt att packa cyklar och annan utrustning och komma en bit bort från allfartsvägarna. Allt fler husvagnar och husbilar anpassas för att man ska kunna ha med sig motorcykel/motocross eller andra fordon eller redskap. På det viset har du alltid med dig ett praktiskt boende när du utövar sporter och andra aktiviteter på annan plats än hemma.