6 tips vid köp av begagnad husbil

Ska du köpa en begagnad husbil? Undvik vanliga fällor genom att följa vår checklista på saker som är bra att tänka på vid köp av en begagnad husbil.

husbil på strand

Att köpa en husbil ska vara roligt och leda till många härliga semestrar. För att säkerställa att det blir så får du en checklista på saker som är bra att tänka på när du ska köpa en begagnad husbil.

Att tänka på vid köp av en begagnad husbil:

  1. Säkerställ att säljaren är ägaren till husbilen och kontrollera personens legitimation
    När du har hittat en husbil som du vill köpa bör du säkerställa att det är säljaren som äger fordonet. Det kan du kontrollera genom att exempelvis använda Transportstyrelsens avgiftsbelagda sms-tjänst. Kom ihåg att fråga om säljarens legitimation och att kontrollera att fotografiet och namnet på legitimationen överensstämmer med säljaren.

  2. Provkör husbilen och syna den noggrant
    Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att kontrollera husbilens skick noggrant, både invändigt och utvändigt.  

    1. Testa att husbilens utvändiga lampor och invändiga belysning fungerar, samt att övriga elektriska funktioner verkar fungera som de ska.
    2. Kontrollera styrningen, växellådan och att husbilens olika bromsar fungerar. Kan du höra några missljud när du växlar eller bromsar?
    3. Se över däckens skick och mät mönsterdjupet. Är däcken jämnt slitna och är mönsterdjupet tillräcklig? Om däcken är torra behöver de bytas.
    4. Kontrollera husbilens tankar, som exempelvis vatten- och bränsletank, och säkerställ att det inte finns några läckage.  
    5. Leta efter eventuella fukt och mögelskador inuti husbilen. Konstig lukt eller bubblor i panelen är ett varningstecken, som ofta är ett tecken på fukt. Kontrollera även att husbilens utsida verkar vara tät.
    6. Testa husbilens gasolanläggning och kontrollera att systemet, samt tillhörande kopplingar och slangar är täta. Är slangarna i bra skick och avsedda för gasol? En torr eller felaktig slang kan utgöra brandfara.
    7. Leta efter eventuella rostangrepp på husbilen. Titta exempelvis på undersidan av husbilen, där det vanligtvis kan uppstå rost. 

  3. Be säljaren att få se serviceboken, tidigare besiktningsprotokoll och underlag för eventuella reparationer.
    Att köpa husbil är ofta en stor investering och för att undvika problem och kostsamma reparationer rekommenderar vi dig att kontrollera husbilens servicehistorik och tidigare besiktningsprotokoll. Hur ofta en husbil ska servas kan skilja beroende på tillverkaren, men en väl ifylld servicebok är ofta ett bra tecken på att den är omhändertagen. Kontrollera även om och hur ofta det gjorts fukttester i husbilen.

    En husbil brukar vanligtvis vara beräknad att kunna köras i minst 50 000 mil. Att köpa en husbil som gått många mil är därför inget att oroa sig för, under förutsättning att husbilen servats enligt rätt intervall och att den verkar vara i bra skick. 

  4. Kolla upp att husbilen inte är köpt på kredit och att det inte finns skulder på fordonet.
    Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att kontrollera dess bakgrund. Kolla upp om bilen är köpt på kredit. Om säljaren inte har skött sitt kreditåtagande riskerar du att få betala mer än det faktiska priset för husbilen. Det är även viktigt att kontrollera att det inte finns några fordonsrelaterade skulder, som exempelvis obetald trängsel- eller fordonskatt, på fordonet. På Transportstyrelsens hemsida finns tjänster som du kan använda för att kontrollera om bilen är köpt på kredit eller har obetalda skulder.

    Köpa husbil via återförsäljare

    För ett tryggare köp rekommenderar vi dig att köpa en begagnad husbil av ett företag, eftersom du då får ett bättre skydd genom Konsumentköplagen. Vi samarbetar med flera återförsäljare som gärna hjälper dig att hitta en husbil som passar dig och ditt behov. 

    > Köpa husbil via återförsäljare

  5. Skriv ett köpekontrakt och gör en ny ägarregistrering.
    Vid köp av en begagnad husbil är det bra att skriva ett köpekontrakt, som undertecknas av både köpare och säljare. I köpekontraktet ska det tydligt framgå vad ni kommit överens om.

    I samband med att ni skriver köpekontraktet ska ni göra en ny ägarregistrering. För mer information om ägarbyte hänvisar vi dig till Transportstyrelsens hemsida.

  6. Teckna en försäkring.
    När du köper en husbil är det viktigt att du tecknar en egen försäkring för fordonet, eftersom säljarens försäkring slutar gälla när ägarbytet är i registrerat. Köp försäkringen så att den börjar gälla direkt från den dagen som du köper husbilen. I Sverige är det, enligt lag, obligatoriskt att ha en trafikförsäkring för fordon som används i trafik. Det innebär att du som ny ägare, som lägst, måste teckna en trafikförsäkring för din nya husbil.