Lånekalkyl

Räkna ut vad ett lån kan kosta dig med hjälp av vår lånekalkylator. När du lånar pengar behöver du ta höjd för kostnader som amortering, ränta och avgifter, räkna på ditt lån här.

kr

med exempelränta %

Mer om ränta och avgifter

Ansök

Räkna på vad ett lån kostar med vår lånekalkylator

Kostnaden för ett lån delas upp i månadsbetalningar som beräknas efter storleken på lånet, återbetalningstid samt ränta och aviavgifter. På låneavtalet står den återbetalningstid och det belopp du har valt.

Räntan är priset på lånet och anges på månadsavierna. Räntan beräknas på beloppet du vill låna samt på din återbetalningsförmåga. Vi använder kreditupplysningen för att bedöma din återbetalningsförmåga. I vissa fall har vi rätt att ändra räntan, men då måste vi meddela dig.

Amortering är beloppet du betalar av lånet med, vid varje betalningstillfälle. På den första månadens inbetalningsavi ingår uppläggningsavgiften. Varje månad ingår också en mindre administrativ avgift.

Lär dig mer om lån på låneskolan: Inför lånebeslutet

Ränta och övriga kostnader

Den huvudsakliga kostnaden för ett privatlån består av räntan och avbetalningar på lånet. Räntan är rörlig och sätts individuellt vid varje låneansökan och är för närvarande 7,25–14,95 procent. Det tillkommer även en uppläggnings- och aviavgift. 

När du ansöker om ett privatlån får du ett förslag direkt, där du ser den totala kostnaden för lånet med summan du ska betala varje månad. Ansökan är inte bindande och du har även ångerrätt i 14 dagar.

Låneskolan: Vad kostar det att låna?

Fakta om Direktlånet

Ränta 7,25–14,95 %*
Uppläggningsavgift 375 kronor
Administrativ avgift 40 kronor per månad,
vid e-faktura 20 kronor

*Räntan är rörlig och sätts individuellt efter kreditprövning.

Räkneexempel effektiv ränta

För ett annuitetslån på 100 000 kronor upplagt på fem år med en uppläggningsavgift 375 kronor, en administrativ avgift 40 kronor och rörlig exempelränta på 8,45 procent (januari 2024) blir den effektiva räntan 9,85 procent. Det ger 60 månadsbetalningar på 2 089 kronor och ett totalt belopp att betala på 125 730 kronor.

Annuitetslån innebär att varje betalning är lika stor men att delen amortering ökar och delen ränta minskar för varje månadsbetalning. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera. Räntan är rörlig och kan förändras under tiden du har lånet.

När börjar återbetalningen?

Första betaldagen är den sista dagen i månaden efter den månad då lånesumman betalas ut till dig. Månadskostnaden påverkas av den återbetalningstid du valt. Ju längre återbetalningstid desto lägre kostnad per månad. 

I början av återbetalningsperioden är andelen ränta större än amortering. Det kallas annuitet. I takt med att lånet sjunker, minskar även räntan och i slutet av återbetalningsperioden är andelen amortering större än räntan. På så sätt får du en jämn månadskostnad under lånets löptid. Du kan när som helst betala av lite mer eller lösa hela lånet utan att det kostar något extra.


Om du ångrar dig

Om du av någon anledning inte vill ha lånet du precis ansökt om kan du nyttja din ångerrätt. Meddela oss inom 14 dagar från den dag du ingick avtalet. Upplupen ränta tillkommer.

Kontakta vår kundservice på telefon 08-635 38 00 så hjälper vi dig.