Vanliga frågor om reseförsäkringen

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om reseförsäkringen och fördelen med ett kreditkort på resan.

När olyckan väl är framme är det tryggt att veta att man har en bra försäkring, speciellt när man är på resande fot. Reseförsäkringen som ingår när du betalar minst 75 procent av resan med kreditkortet är ett komplement till hemförsäkringen och innehåller många fördelar som normalt saknas där. Avbeställningsskydd och noll kronor i självrisk är bara några exempel. Här ger vi dig svar på fler av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder. 

Varför är det bra att betala resan med kreditkort?

Familjen reser tryggt med en reseförsäkring i hemförsäkringen samt ett komplement i den försäkring som tillkommer med kreditkortet. Tänk på att minst 75 procent av resans kostnad ska betalas med kreditkortet för att försäkringen ska ingå.

Gäller reseförsäkringen hela mitt resesällskap?

Försäkringen täcker alla familjemedlemmar som är mantalsskrivna på samma adress som kortinnehavaren. Egna barn under 18 år, som inte är mantalsskriven på samma adress ingår också i försäkringsskyddet.

Varför räcker det inte med hemförsäkringens reseskydd?

Det finns hål i hemförsäkringens reseskydd som täcks med kreditkortets reseförsäkring, bland annat:

  • Kostnadsfritt avbeställningsskydd
  • Ersättning vid försening av bagage
  • Handla med 58 dagar räntefritt i hela världen
  • Lågt valutapåslag, endast 0,5 procent
  • Ingen självrisk

Behöver jag teckna resebolagens tilläggsförsäkring om jag betalar resan med kreditkortet?

Om du har en hemförsäkring så räcker vanligtvis den reseförsäkring som ingår när du betalar minst 75 procent av resan med ditt kreditkort. Men försäkringarna kan skilja sig från varandra, läs därför igenom villkoren i den tilltänka försäkringen som resebolaget erbjuder och jämför den med villkoren i vår reseförsäkring som du får när du betalar minst 75 procent av resan med kreditkortet.

Gäller reseförsäkringen för resa i Sverige?

Försäkringen gäller över hela världen.

Kan jag avbetala min resa?

Så länge resan ligger under din kreditgräns väljer du själv om du vill betala resan med en gång eller dela upp betalningen. I slutet på varje månad får du en avi som visar vad du ska betala, alltid med upp till 58 dagars räntefritt. Logga in i Wasa Kredit-appen, där kan du alltid se aktuellt saldo och transaktioner.

Har jag rätt till ersättning om flygbolaget tappar bort bagaget?

Du får ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader som uppstår om ditt bagage blir försenat mer än sex timmar när du reser ut.

Ersättningen är upp till 2 000 kronor efter sex timmar. Efter 24 timmars försening kan du få ytterligare 4 000 kronor.

Varför ska jag betala med kreditkortet på resan?

Det finns flera fördelar att använda kreditkort i stället för ditt vanliga bankkort eller kontanter på din utlandsresa. Du behöver inte fundera på hur mycket pengar du ska ta med innan avresan och oftast är kortet säkrare än kontanter. Ett bra tips är att ta med lite kontanter till första dagarnas inköp och sedan använda kreditkortet för att ta ut kontanter på resmålet.

  • Logga in på i Wasa Kredit-appen för att få full kontroll på  semesterbudgeten. Tänk på att det tar två bankdagar innan köpet registreras.
  • Med kreditkortet får du tillgång till extra pengar om något oförutsett händer eller du vill göra ett extra inköp.
  • Månadens inköp specificeras på en avi som du kan kontrollera innan du betalar.
  • Du har alltid upp till 58 dagar räntefritt på alla dina inköp och bankomatuttag.

Täcker reseförsäkringen bilen jag hyr på resmålet?

Ja, om du betalat resan med kortet och hyr bilen med kortet så täcker försäkringen självrisken upp till 10 000 kr. Kravet är att du tecknar en hyrbilsförsäkring när du bokar bilen online eller på din semesterort.

Finns det någon typ av resa som reseförsäkringen inte täcker?

Ja, om du reser i jobbet till exempel. Den gäller inte för volontärresor eller om du planerar att kombinera nöjesresa med att jobba utomlands, så kallad åker på working-holiday. Då är det andra regler som gäller, till exempel visumtvång och därför rekommenderar vi dig att prata med din researrangör.

Hur länge täcker försäkringen?

Reseförsäkring gäller över hela världen i högst 60 dagar från att du lämnar din permanenta bostad.