Marknadsläget just nu
Motståndskraften i den svenska ekonomin mot både inflationen och det höga ränteläget har visat sig vara stark. Och stämningsläget bland företagen har successivt förbättrats. Det säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg.
Räntelägets påverkan på riskaptiten
Hur ser riskaptiten ut hos företag och privatpersoner?
– Riskaptiten är fortsatt god men har minskat jämfört med lägesbilden för ett par år sedan, då räntorna var lägre vilket gjorde pengar billigare. Ett högre ränteläge fördyrar befintliga lån samt ökar kostnaden att öka belåningen på huset eller att ta in mer pengar i företaget. Ett högre ränteläge medför också att investerare kräver en högre avkastning för att räkna hem affärer och investeringar, med tanke på att den så kallade riskfria räntan stiger i en högräntemiljö. I dagsläget hämmas särskilt bostadsbyggssektorn av de högre räntorna genom en lägre köpkraft bland hushållen och högre finansieringskostnader för den egna verksamheten.
Många nystartade företag har också påverkats av det högre ränteläget. Riskkapital har i större utsträckning rört sig från tillväxtbolag med framtida kassaflöden till företag med reella kassaflöden och lönsam verksamhet, med undantag för de företag som arbetar med AI. Ett högre ränteläge har också effekten att den kan sänka värderingen på nystartade företag som i sin tur försämrar deras möjlighet att låna nya pengar då säkerheten i deras tillgångar minskat. Men med tanke på att räntorna är på väg ner, som redan nu avspeglas i de långa räntorna, och därtill har en inflation som minskar och att vi antas få reallöneökningar i år, kan allt fler nystartade företag se med tillförsikt på framtiden.
Stor motståndskraft i den svenska ekonomin
Ser du någon skillnad på hur investeringshjulen rullar idag jämfört med för cirka ett halvår sedan?
– Investeringshjulen snurrar på bra och har gjort det under hela 2023. I alla sektorer förutom bostadsmarknaden har de fasta bruttoinvesteringarna ökat och ligger idag på högre nivåer jämfört med för ett år sedan.
Det är onekligen så att den svenska ekonomin har haft stor motståndskraft mot inflationen och det höga ränteläget. Och stämningsläget bland företagen har successivt förbättrats, som bland annat återspeglas i Konjunkturinstitutets konfidensindikator.
Vilka saker och händelser triggar människors investeringsvilja skulle du säga, om vi ser både till privatpersoner och företag?
– Bland privatpersoner handlar investeringar om sparande med risk, som påverkar den förväntade och reella avkastningen. I allmänhet ökar investerings- och riskviljan när osäkerheten är lägre. Det kan bland annat noteras i hur människor agerar på börsen, där stora nedgångar eller stora negativa makroekonomiska händelser bidrar till att särskilt småsparare säljer av och tar hem pengarna.
Bland företag ökar investeringsviljan om de hittar en produkt, tjänst, affärsmodell eller en slags ”insats” som på sikt kan öka intjäningen eller bidra till någon nytta för verksamheten. Det kan vara alltifrån ett nytt lönesystem till AI, som kan kosta en del pengar nu i närtid men på sikt leda till lägre kostnader och öka intjäningen. Därtill påverkas företagens investeringar också av osäkerhet per se. Ett osäkert läge om var vi befinner oss i konjunkturen och hur utsikterna ser ut kan hämma investeringar och stoppa nyanställningar. Osäkerhet gör att företag har en fot på gasen och en fot på bromsen.