Bjucka på en timme

Som en del av vårt samarbete med Ung Företagsamhet har tio medarbetare haft power hour, en timmes coachmöte med en UF-alumn. Här får du träffa två av coachparen som delar med sig här av sina tankar efter mötet.

Batuhan Yigin studerar vid juristprogrammet och ekonomi med inriktning finans på Stockholms universitet, är aktiv i Unga Aktiesparare och är UF-alumn. 2017–2018 drev han och två klasskamrater Wolfram Wallets, skimmingsäkra läderplånböcker i egen design i ett framgångsrikt UF-företag. Batuhan kom tvåa i SM-tävlingen årets säljare. Här berättar han om sin timme med Johan Blomqvist, jurist på Wasa Kredit.

"Många kloka insikter och en god förebild"

 – Det var otroligt spännande och kul att få prata med Johan. Han har en bred och gedigen bakgrund som domare, advokat och bolagsjurist. Vi pratade om karriär, utbildning och lärde känna varandra personligen. Samtalet var avslappnat och präglades av transparens, det uppskattade jag verkligen. Jag fick med mig många nya insikter och tips för min framtida karriär.

Jag har också fått förmånen att lära känna Johan bättre, vi kommer hålla kontakt framöver.  Jag tar med mig många kloka insikter och en god förebild inom både yrkes- och privatlivet. Vi har många gemensamma värderingar vilket glädjer mig. Stort tack till Wasa Kredit och Ung Företagsamhet för denna fina möjlighet. 

 – Batuhan och jag hade en mycket trevlig och givande pratstund. Vi pratade framför allt om juridikstudier, arbetet i domstol, advokatyrket och rollen som bolagsjurist, säger Johan Blomqvist, jurist på Wasa Kredit.

– Vidare pratade vi om vikten av att tänka långsiktigt och hållbart vid planeringen av sin karriär, samtidigt som man inte får vara främmande för att ibland göra avsteg från den planerade vägen när förutsättningarna ändras – livet är ju fullt av roliga överraskningar. 

– För mig som är delaktig i rekryteringen av och arbetsleder yngre jurister var det särskilt värdefullt att få veta mer om vad dagens blivande jurister har för tankar om och förväntningar på juristyrket berättar Johan. Batuhan och jag kommer att hålla kontakten och jag ser fram emot den fortsatta dialogen.

Om betydelsen av studier

Anton Dalsätt driver ett konsultbolag inom e-handel där han gör allt från grafisk design, produktutveckling/sourcing, hemsidor på både strategisk och operativ nivå. Utöver det så är han medgrundare till ett bolag som heter Be Lucent som säljer produkter inom munhälsa. Där ansvarar han för e-handel och marknadsföring men är utöver det även engagerad i produktutveckling, inköp, sälj med mera. Under sin power hour träffade han Cebrina Carlsson som är jurist på Wasa Kredit.

 – I min vardag träffar jag oftast personer som är väldigt långt före i karriären eller personer som befinner sig där jag är idag. För mig var det väldigt givande att träffa någon som har gjort sin utbildning i närtid men ändå kommit längre i karriären. En av de punkter som är svårast för mig just nu är frågan om studier. Jag och Cebrina pratade länge om just det och jag tar till mig många goda tankar som jag inte har fått på annat håll inom just den punkten.

 – Det blev ett trevligt samtal om högt och lågt, även om det huvudsakliga fokuset låg på utbildning och karriär, berättar Cebrina Carlsson, jurist på Wasa Kredit.

– Vi pratade bland annat om betydelsen av att studera vidare på universitet och vilka olika vägar man kan välja i livet. Vårt samtal var avslappnat och bjöd på många skratt, även om vi stundvis diskuterade lite allvarligare ämnen. 

– Det var roligt att få prata med Anton som har en så tydlig entreprenörsanda och drivkraft, i så ung ålder dessutom. Jag tyckte att det var roligt att få dela med mig av mina tankar och erfarenheter som jag hoppas resulterade i nya perspektiv. För egen del blev jag både imponerad och inspirerad av Antons höga ambitioner och brinnande intresse för entreprenörskap säger Cebrina. 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement (JA). Sedan 1980 har de utbildat närmare 600 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar de även i grundskolan där lärare på hälften av landets grundskolor använder deras utbildningsmaterial.

De driver även nätverket UF alumni för tidigare UF-företagare. De har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 150 anställda i hela landet. De stöds både av offentliga medel och det privata näringslivet. Ung Företagsamhet utsågs till Årets samhällsaktör 2023, kategori ledarskap, för hur de ökar ungas självledarskap och ledarskap samt för deras bevisade samhällseffekter.

Är du nyfiken på Ung Företagsamhet – besök deras webbplats.