Företagens roll i omställningen efter klimatpolitiska rådets rapport
Klimatpolitiska rådet har nyligen kommit med en rapport om regeringens klimatpolitik. Amina Bang Skanse, hållbarhetsansvarig på Wasa Kredit, reflekterar över hur företagen behöver anpassa sig till nya krav.
I en tid där hållbarhetsfrågor tar allt större plats i såväl globala som nationella diskussioner, står svenska företag inför avgörande val. Vi har talat med Amina Bang Skanse för att få en djupare förståelse av situationen och framtidens utmaningar.
Företagens nya riktning i global och nationell politik
Mycket händer inom hållbarhetsområdet, både på global, EU och nationell nivå. Vad är din kommentar?
– Det stämmer. Arbetet fortsätter på olika nivåer, och vi kan tydligt se att företag successivt försöker integrera ESG, det vill säga: klimat, sociala, styrnings och finansiella aspekter i sina respektive verksamheter. På EU-nivå är det ett antal förslag som blivit antagna den senaste tiden innan EU-valet 9 juni, och EU-kommissionen har levererat de förslag man föresatt sig för denna mandatperiod. Efter valet så får vi se hur arbetet kommer fortsätta och om det blir en ny strategi och ambitioner.
Vad gäller på nationell nivå här i Sverige?
– Ja, i oktober så presenterades 46 förslag till regeringen för hur klimatpolitiken behöver utvecklas för att möta Fit55. Därefter presenterade klimat- och miljöministern regeringens handlingsplan i december, som nu har utvärderats av Klimatpolitiska rådet.
Om Klimatpolitiska rådets senaste rapport
Vad är Klimatpolitiska rådet och vilken funktion fyller det?
– Klimatpolitiska rådet instiftades när Sverige antog ett nytt klimatpolitiskt ramverk år 2017 och målet var också att skapa en långsiktighet för det svenska samhället inklusive det svenska näringslivet. Klimatpolitiska rådet är ett oberoende expertorgan med olika forskarinriktningar. Uppgiften är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat.
Vad sa rapporten och hur gick utvärderingen?
– Rådet slutsats var att handlingsplanen inte lever upp till Sveriges klimatmål och inte heller våra åtaganden gentemot EU. Det finns förvisso 200 viljeyttringar i handlingsplanen, men det saknas utsläppsplaner och tidsangivelser. Man kom också med några rekommendationer med fokus på transportsektorn och även för jordbruk- och skogsbruket.
Vad betyder det här för svenska företag?
– Vår uppfattning är att företagen arbetar med ESG-frågorna, och drivkrafterna är tydligt kopplade till mål, strategi och konkurrenskraft och den kommer inte förändras efter den här rapporten. Däremot är det så klart av yttersta vikt att det finns en tydlighet i målen och styrmedlen, men å andra sidan så har också miljö- och klimatminstern lovat ett antal utredningar och också påpekat vikten av Industri och Klimatklivet.
Min förväntan är att bilden kommer bli tydligare, men utifrån att omställningen är av yttersta vikt för att framtidssäkra sitt företag så ser tycker jag det är viktigt att arbetet fortsätter.
Sist men inte minst, hur hjälper vi på Wasa Kredit våra företagskunder med omställningen?
– Vi har ett koncept som heter omställningsfinansiering och där hjälper vi företag som arbetar med någon av de 17 målen. Det är vårt bidrag och där vi kan göra störst påverkan som finansiell aktör.