SM i Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet har sedan 1988 anordnat en nationell tävling för UF-företag. I år hölls den 23–24 maj på Svenska Mässan i Göteborg och då var Wasa Kredit med.

För att komma till SM har UF-företagen först kvalat in genom att tävla på regionala mässor som anordnas av Ung Företagsamhet under våren.

I SM tävlar man i 16 kategorier, där det mest prestigefyllda priset är ”Året UF-företag” som sedan får representera Sverige på EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, som i år går i Tallinn.

Vi deltog i juryarbetet

Varje kategori bedöms av en egen jury som består av olika representanter från näringslivet som utser vinnarna för respektive kategori.

Representanter från oss var Jenny Aminoff, Daniel Thell och Caroline Hanzén Gillmo,  genom att sitta med i jurygrupperna Årets UF-företag, Årets innovation och Årets unga ledare.

Caroline Levin Hansen"De två roligaste dagarna i mitt yrkesliv"

Caroline var först ut med att starta juryarbetet för att utse vinnare av Årets UF-företag. Hon läste in sig på 24 företagspresentationer för att sen intervjua företagen och lyssna på deras pitchar, tankar med mera. Så här sa Caroline själv om arbetet.

 – Det var superkul, mycket roligare än vad jag hade trott och vilken energi jag fick. Att möta alla ungdomar som är helt fantastiska och smarta och få se vilka företag de startat. Det var också väldigt kul att lära känna de andra i jurygruppen. Det här gör jag gärna igen, det var två av dom roligaste dagarna i mitt yrkesliv!

Juryarbete med Årets innovation

Daniel Thell, försäljningschef SäljfinansieringDaniel Thell fanns med på invigningen och ett möte då alla partner till Ung Företagsamhet träffades, för att därefter gå ut och besöka montrarna. Vid invigningen tågade alla deltagare och vänner in under sång, tutor, visselpipor och tjoande. 

Daniels juryarbete gällde Årets innovation. Det innebar att läsa in sig på de 24 bidrag för att sedan diskutera dem inom jurygruppen. Härefter lyssnade jurygruppen in respektive företag i deras montrar innan de enades om en vinnare. Daniel berättar: 

 – Vilka härliga ungdomar och vilka innovationer de hade. Jag blev helt blåst av banan av deras energi och kreativitet och är helt övertygad om att vi kommer läsa om några av dessa företag i framtiden.

Juryn var en härlig blandning av kompetenser och personligheter. Så det här gör jag gärna igen om jag får chansen.

Årets unga ledare

Jenny AminoffUnder dag två kom även Jenny på plats för att påbörja sitt juryarbete. Precis som för Daniel och Caroline innebar det inläsning av 24 bidrag. Men Jennys jury skulle utse fem olika vinnare av Årets ledare. Det var ett tufft arbete där varje person skulle bedömas och mötas i montrarna. Fyra av vinnarna kunde juryn enkelt och snabbt enas om medan den femte tog lite tid. Jenny beskriver dagen på mässan så här:

 – Vilka drivna, engagerade och härliga personer vi fått träffa bland dessa ungdomar. Jag är väldigt imponerad över hur duktiga de är. Min jurygrupp var väldigt bra och trevliga och kanske har jag lyckats få några affärer till oss. Att sitta i juryn var superkul och gör det gärna igen, säger Jenny.

Länk till alla vinnare i SM i Ung Företagsamhet