Cirkulärt – en möjliggörare för att nå era klimatmål

Vi stöttar företag som arbetar mot FNs 17 hållbarhetsmål, med särskilt fokus på hållbar konsumtion och produktion. Genom att främja cirkulära affärsmodeller hjälper vi företag att minska klimatpåverkan, samtidigt som vi bidrar till att omhänderta både risker och möjligheter kopplade till hållbarhet.

Anna Findlay och Caroline Hanzén-Gillmo, säljare inom cirkulärt

Industrin behöver utvärdera sina affärsmodeller och anpassa dem till de globala målen. Det kan innebära att man redan i designfasen utvecklar produkten så att den kräver mindre naturliga råvaror och på det sättet kan man också reducera klimatpåverkan. Ett annat exempel på steg i en sådan riktning är att återbruka och renovera objekt i större utsträckning. "Detta hjälper till att förlänga produkternas livscykel och minska avfallet, samtidigt som det möter upp på förändrade kundbeteenden som efterfrågar mer hållbara alternativ", säger Anna Findlay.

– Som finansbolag vill vi stötta våra partner och slutkunder i omställningen genom att erbjuda flexibla finansieringslösningar. Vi är finansbolaget som verkar lokalt och har personlig kontakt med våra partner och kunder, för att kunna anpassa rätt lösningar utifrån deras behov. Med vår rådgivning hoppas vi kunna vara ett stöd i transformationen från en linjär till en mer cirkulär affärsmodell, säger Caroline Hanzén-Gillmo.

– Vi ser att en omställning av affärsmodeller redan pågår inom svenskt näringsliv, där företag anpassar sig till hållbarhetsmålen med fokus på långsiktig lönsamhet, säger Amina Bang Skanse, hållbarhetsansvarig på Wasa Kredit. 

Hållbarhetsrapportering blir härmed ett avgörande verktyg för att tydligt visa företagens framsteg, stärka deras position på marknaden och signalera ansvarstagande mot både kunder och investerare.

Betydelsen av hållbarhetsrapportering för företag inom industrin

Genom att redovisa hur ni minskar er miljöpåverkan och effektiviserar resursanvändningen visar ni att ert företag tar ett långsiktigt ansvar, vilket blir allt viktigare för både kunder och investerare. Att bidra till klimatmålen genom att anpassa sin affärsmodell till en cirkulär ekonomi hjälper dessutom till att säkerställa att företag kan fortsätta att växa i en hållbar framtid.

– Vi ser att företag som tidigt anpassar sina processer och affärsmodeller efter de nya hållbarhetskraven har större möjligheter att inte bara möta lagkraven, utan också stärka sina kundrelationer och förbättra sin effektivitet, säger Anna Findlay.

Styrmedel och samarbete över gränserna

En viktig hörnsten i omställningen mot en cirkulär ekonomi är ett brett samarbete med andra samhällsaktörer. Det är genom en konstruktiv dialog och samverkan mellan företag, leverantörer och finansiella aktörer som vi kan hitta framtida lösningar. Styrmedel, såsom skatteincitament och bidrag för cirkulär omställning, kan också hjälpa er att påskynda omställningen.

Genom att arbeta tillsammans med både offentliga och privata aktörer, och dra nytta av relevanta styrmedel, kan ni effektivisera er omställning och samtidigt bidra till ett hållbarare samhälle.

Fakta om hållbarhetsrapportering 

  • CSRD-direktivet: EUs nya direktiv som gäller från 1 juli 2024 ställer krav på att industriföretag rapporterar om sitt hållbarhetsarbete.
  • Gäller stora företag som uppfyller två av dessa tre kriterier: över 250 anställda; 40 miljoner euro i nettoomsättning och minst 20 miljoner euro i balansomslutning​.
  • Fördelar med hållbarhetsrapportering: Hållbarhetsrapportering bidrar till ökad transparens och gör det enklare att jämföra företag över olika branscher och sektorer. Industriföretag som hållbarhetsrapporterar kan också stärka sin marknadsposition och locka till sig investerare med fokus på hållbarhet.